DURIAN THAILAND KENA PERAM?
.
.
Ya, Kat Siam memang style peram durian, dulu pakai carbide. Sekarang lagi senang boleh celup dalam cecair warna kuning atau pakai gas. Ripening agent.
.
.
Ya, Kat Siam memang style peram durian, dulu pakai carbide. Sekarang lagi senang boleh celup dalam cecair warna kuning atau pakai gas. Ripening agent.
Sebabtu isi mengkal kalau terus kupas kurang dari tempoh matang peram. Kebiasaanya, 6hari adalah tempoh matang buah durian masak. Salah satu advantage peram ni tahan lama. Seminggu pun boleh makan lgi tanpa berair isi.
Penuaian dengan cara ini membolehkan buah disimpan lebih lama dan dihantar ke pasaran yang lebih jauh. Adalah dijangkakan pada masa akan datang, cara penuaian seperti ini akan menjadi amalan biasa di Malaysia.
Penuaian dengan cara ini membolehkan buah disimpan lebih lama dan dihantar ke pasaran yang lebih jauh. Adalah dijangkakan pada masa akan datang, cara penuaian seperti ini akan menjadi amalan biasa di Malaysia.
Pada masa ini negara Thailand dilaporkan adalah pengeksport terbesar buah durian segar di dunia dengan beberapa varieti seperti Chanee, Kanyao dan Monthong.
.
.
No comments:
Post a Comment