Trending

Monday 10 June 2019

Teknologi Freeze dried


Teknologi Freeze dried....
Hari ni saya nak buka satu lagi lobang.
Yang ini jarang orang tahu . Tapi ia baik untuk dibuat atau diamalkan.
Dulu saya berkerja dalam makmal Nestle. Kot nak tahu perencah perencah Nestle tu memang dibuat dari bahan rempah ori contohnya daun kari, daun kunyit, daun kesum , serai dan macam macam lagi.
Macam mana boleh simpan lama sampai berbulan bulan?
Yang inilah yang dipanggil kaedah pengeringan sejuk atau freeze dried . Dengan kaedah ni semua daun tu tetap hijau tapi kering. Tak macam kita jemur di mana daun tu jadi perang hilang warna hijaunya.
Macam mana nak buat?
Rumitkah?
Perlukan peralatan canggih kah?
Very easy
Yang ni memang saya biasa buat di rumah pun. Tak perlu apa apa peralatan cangih mangih . Hanya peti ais biasa.
Langkah pertama leraikan daunnya, contohnya daun kari, daun kesum , daun limau purut atau apa apa daun yang berkaitan.
Langkah ke 2 isikan daun ni dalam bekas atau tupperware secara longgar , jangan padat. Biarkan bekas tu terbuka jangan tutup .
Langkah ke 3 masukkan bekas yang berisi daun tu dalam peti ais tingkat bawah (tempat simpan sayur ) .Biarkan sekitar seminggu sampai daun tu kering.
Nanti anda akan dapat daun tu kering tapi masih warna hijau , walau pun tak sehijau asalnya.
Dah siap kering bolehlah masukkan dalam balang atau bekas bertutup. Bila nak pakai ambil sikit demi sedikit. Yang baki boleh simpan , ia tahan berbulan bulan.Nak simpan di luar pun boleh, nak biarkan dalam peti ais pun boleh.
Biasanya bila kita nak masak kita beli satu ikat, pakai sikit je, yang bakinya kadang kadang kita buang sebab berlebihan.
Jadi dengan cara ni kita boleh elakkan pembaziran.
Selain dari daun daun, serai dan bunga kantan pun boleh. Tapi bunga kantan kena leraikan kelopaknya dulu .Lepas tu baru buat proses di atas. Bila nak guna ambil sikit sikit.





Comments
0 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

No comments:

Post a Comment

About

Popular Posts