Trending

Tuesday, 20 September 2016

Madu asli mengkristal satu fenomena


madu asli mengkristal satu fenomena...fahami sain madu dan jelaskan kepada pembeli...sudah turun temurun tanggapan masyarakat ..madu asli tidak membeku!...kesemua 3 botol kanan madu kelulut asli dari sarang sendiri mengkristal dalam jangkamasa yang berlainan dalam peti sejuk dan formasi kristal yang berbeza bergantung kandungan kadar glukosa, jenis nektar dan musim, kepekatan dan spesis kelulutnya.

Mohamad Ismail Good sharing
LikeReply5 hrs
Md Yunos Md Jeni Jika kite keluarkan dari peti ais dia akan cair semula ke
LikeReply5 hrs
Haslin MH jika keluarkan dan letak pada suhu bilik normal, 90% kristal madu akan mencair kembali normal
LikeReply25 hrsEdited
Rijle Bin Johari Perkara same dah 2 kali terjadi pd sy...tp madu lebah la...yg diambil dgn tgn sendiri...yg pertame nasib baik yg beli tu ikut ambik...yg ke dua pembeli simpan dlm peti sejuk mengkristal 100% pening kepala jugak nak jawab mule2 tu
LikeReply44 hrs
Tualang Tiga Madu tualang lebih cepat .kiki
LikeReply14 hrs
Haslin MH ya..madu tualang lebih cepat mengkristal berbanding madu kelulut kerana lebih pekat dan glukosa lebih tinggi...justeru madu tualang elok simpan bilik biasa dan habiskan sebelum 6 bulan...kerana org kita tidak suka madu kristal...sedangkan di negara maju, madu kristal lebih mahal dan enak disapu roti
LikeReply12 hrs
Ganu Selatan
Write a reply...
KD Mackery thanks for sharing ... boleh share info ni?
LikeReply4 hrs
Haslin MH memang untuk share..
LikeReply13 hrs
Ganu Selatan
Write a reply...
Tualang Tiga Tuan Haslin MH ..letak bhgn sayur ke bhgn pembeku??
LikeReply4 hrs
Haslin MH simpan bahagian sayur BUKAN pembeku...tetapi terbaik madu kelulut disimpan dalam peti sejuk berasingan...manakala madu tualang adalah lebih pekat dan tinggi glukosa akan mengkristal dengan lebih cepat, madu tualang boleh simpan pada suhu bilik biasa yang dingin, gelap dan botol kedap terbaik habiskan sebelum 6 bulan.
LikeReply33 hrs
Ganu Selatan
Write a reply...
Killezbees Sting Benarkah jika di letak dlm peti sejuk akan melambatkn proses fermentasi tuan Haslin MH...
LikeReply4 hrs
Haslin MH benar, fermentasi madu akan lebih perlahan pada suhu rendah kerana spora yis kurang aktif.
LikeReply23 hrs
Killezbees Sting Ok...mengenai spora yis yg terbentuk ...sy ada sedut madu dan biarkan didalam bekas plastik (5 ltr)..sy biarkn dalam 3 minggu lebih ..bila nk tapis sy nmpk yis dah menebal di permukaan...adakah kualiti dia ok...atau bakal memjadi 'cuka madu'
LikeReply13 hrs
Ganu Selatan
Write a reply...
M Faizal Ejan Semalam tengok tb 1..ad die bg tau pasal madu kelulut..cara tok mengenali madu ori..terbaik
LikeReply3 hrs
LikeReply3 hrs
Kamarulazwa Muhammad mintak izin share maklumat bos
LikeReply3 hrs
Haslin MH silakan..memang untuk dikongsi
LikeReply11 hr
Ganu Selatan
Write a reply...
Amen Reza Bgaimana dgn botol yg kedap udara?botol tuan guna ni xberapa kedap kan..maaf btanya
LikeReply3 hrs
Haslin MH saya berpendapat terlalu kedap bukan terbaik simpan madu mentah...elok ada kelegaan halus untuk gas nyelinap keluar seperti lubang jarum..saya setuju penutup botol jenis gabus lebih sesuai seperti kaedah orang zaman dahulu
LikeReply11 hr
Amen Reza Maksud saya jika guna botol kedap..isi dlm peti ais..kes mcmni jadi x?sbb xpernah lg jd pd saya kes mcm ni..mungkin nasib saya x ketemu lagi
LikeReply1 hrEdited
Haslin MH tetap akan mengkristal suatu waktu..kristalisasi ialah perubahan glukosa daripada cecair kepada separa cecair pada suhu tipikal 10°C-15°C, tiada terkesan oleh kedap botol
LikeReply21 hrEdited
Ganu Selatan
Write a reply...
LikeReply1 hr
Comments
0 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

No comments:

Post a Comment

About

Popular Posts