bahan2:
1) ikan kembung/lumahan 2kg
-buang kepala,tulang tgh & perut (ble pegang tengkuk ikan then tarik ke ekor..insyallah isi tertanggal)
-blender letak air sikit shj janji blender ble pusing
-blender x perlu lama..biar nmpk lagi bentuk isi ikan tu
- da blen masuk dlm besen besar skit
2) baking soda ( masuk dlm isi ikan)
- 2sudu makan@ 4sudu kecil KFC
3) garam & aji secukup rasa shj (masuk dlm isi ikan)
4) lada putih serbuk
-2sudu makan
1) ikan kembung/lumahan 2kg
-buang kepala,tulang tgh & perut (ble pegang tengkuk ikan then tarik ke ekor..insyallah isi tertanggal)
-blender letak air sikit shj janji blender ble pusing
-blender x perlu lama..biar nmpk lagi bentuk isi ikan tu
- da blen masuk dlm besen besar skit
2) baking soda ( masuk dlm isi ikan)
- 2sudu makan@ 4sudu kecil KFC
3) garam & aji secukup rasa shj (masuk dlm isi ikan)
4) lada putih serbuk
-2sudu makan
sebatikan semua & biarkan 5minit (nmpk adunan isi ikan jadi kembang skit n ringan)
5) masukkan tepung kanji 2cawan
-gaul rata dgn isi ikan
6) masukkan tepung gandum
-agak2 smpi adunan kental mcm doh donut@melekit2 kat tangan
-proses uli..tabur tepung gandum atas talam
-ambil adunan isi ikan 1sudu makan penuh
-uli memanjang dlm 12cm gitu (rupa lekor mmg berbedak dgn tepung tp luar je ye,jgn uli adunan bg keras smpi dlm...skrg ni kita tabur tepung supaya tak melekat masa kita uli shj
-uli smpi adunan habis & susun dlm bekas
-didihkan air dlm periuk dah mendidih masukkan lekor tadi tgu smpi lekor timbul@ 3-5minit bgantung pada besar api & periuk masing2 ya
smile emoticon
-gaul rata dgn isi ikan
6) masukkan tepung gandum
-agak2 smpi adunan kental mcm doh donut@melekit2 kat tangan
-proses uli..tabur tepung gandum atas talam
-ambil adunan isi ikan 1sudu makan penuh
-uli memanjang dlm 12cm gitu (rupa lekor mmg berbedak dgn tepung tp luar je ye,jgn uli adunan bg keras smpi dlm...skrg ni kita tabur tepung supaya tak melekat masa kita uli shj
-uli smpi adunan habis & susun dlm bekas
-didihkan air dlm periuk dah mendidih masukkan lekor tadi tgu smpi lekor timbul@ 3-5minit bgantung pada besar api & periuk masing2 ya
smile emoticon
-dah sejuk bleh potong serong tebal atau tipis pun bleh sbb lekor tetap lembut
sapa nak SHARE silakan
No comments:
Post a Comment